remodeler awards logo

Browse Remodeling Awards Browse Award-Winning Remodelers

remodeler awards logo


link to Illinois remodeler directoryBack To Illinois Remodelers

remodeler awards logo

Our Chrysalis Awards
for Remodeling Excellence:

2016 Award
Residential Interior
under $100,000


2016 Award
Residential Interior
over $100,000


2016 Award
Residential Specialty Item


2015 National Award
Residential Interior
under $100,000


2015 Residential
Insurance Restoration

LaMantia Design & Construction
Remodelers of Brookfield, Illinois

contact this remodeler

Industry Associations:
Professional Designation:

Lana Galloway
LaMantia Design & Construction
9100 Ogden Avenue
Brookfield, Illinois 60513
Phone: 708-387-9900
Website:
www.lamantia.com


2016 Award - Residential Interior over $100,000


 

The clients found a house they loved for two reasons…location, location, location (first reason) and the exterior style was similar to a beloved childhood home. The designers found, although the home was large enough, it was carved into many closed-off spaces; they decided the key to providing the open feeling was to address the poorly designed previous home addition. The additional living space, which had been added many years prior, was difficult to access, thus providing little useful function to the home. Completely removing the original exterior walls of the home that blocked access into the addition was the first step in the plan. Temporary walls were built to sustain the weight of the second story during demolition of the exterior walls. Once the temporary walls were in place, and the involved exterior walls removed, structural steel headers were installed flush with the second story floor system to now carry the load. With the walls removed, the original walled-off space became a part of the home. Relocating the first floor Powder Room, revising the entry closet, reworking window locations and sizing, removing the wall into the kitchen and resizing the Living Room all were key components to the final rebirth of the larger picture. To finalize the new kitchen space, it was decided to raise the Bay window unit thus allowing the relocated sink location. With all the revisions, the Kitchen now could easily accommodate a stretched out “L” layout with a large seated Island and a separate desk area.

With the final plans in place, the clients were amazed to find that within the existing walls of their newly purchased home they had gained so much extra use. And…the very last prize they gained was a dreamed of Mudroom!